Belarus

Paasreis 7 - 14 april 2018 

Het bestuur van de vereniging maakte in april 2018 een rondreis in Wit-Rusland (Belarus).
We bezochten heel wat scholen en families. Hieronder vind je enkele hoogtepunten van onze reis.

Schoolbezoek Zabalotche

In Zabalotche bezochten we de school die al eerder op steun van onze vereniging kon rekenen. De directrice leidde ons rond in de school. Ze was samen met haar collega's uiterst dankbaar voor de vernieuwde toiletten, de vloer in de sportzaal en het afdak dat met steun van onze vereniging hersteld werd.

Op onderstaande foto staan de bestuursleden van onze vereniging, samen met de directrice en enkele leerkrachten van de school.


Het kind in onszelf kwam weer boven toen we in de sportzaal waren. We vonden het dan ook fijn om de zaal zelf eens uit te proberen.


We bespraken met de directrice de huidige noden van de school. Alle leerlingen kunnen het ganse schooljaar op school eten. Leerkrachten en technisch personeel leggen hiervoor zelf een moestuin aan op het schoolterrein. Om een goede oogst te hebben is het belangrijk dat de school hiervoor kwalitatieve zaden kan aankopen. Deze kosten 200 euro. De school heeft moeite om dit te betalen en koopt dan minder kwalitatieve zaden die een minder goede opbrengst geven. Om hen te steunen beslisten we om de factuur voor de kwalitatieve zaden die in deze tijd aangekocht dienen te worden te betalen. De oogst komt de kinderen die schoollopen in Zabalotche rechtstreeks ten goede.

Sportschool Rechitsa

Eén van onze gastkinderen loopt school in de sportschool van Rechitsa. De sporten die daar het meest beoefend worden zijn wielrennen en basketbal. Vooral de wielerafdeling heeft het moeilijk om voldoende materiaal te voorzien (zowel fietsen als kledij). Eerder brachten Rik en Annick al wielerkledij mee voor jongeren. Nu hadden we ook wielerkledij mee voor jonge kinderen. De directeur en de wielercoach waren er uitermate blij mee.

Hieronder zie je het bestuur samen met de directeur, de sportcoach en enkele kinderen.


Minsk

We bezochten onze zustervereniging 'Hope for the future' die de contacten met de ouders en alle administratieve zaken in verband met de gezondheidsvakanties van onze gastkinderen regelt.

Hieronder zie je het bestuur van onze vereniging, samen met meneer Kaslovski, het hoofd van 'Hope for the future' en Svetlana, medeoprichtster van de dienst.

Hope for the future had dringend nood aan een nieuwe computer om hun taken efficiënt te kunnen uitvoeren. Er was onvoldoende budget voor deze noodzakelijke aankoop. We schonken hen 400 euro om een nieuwe computer aan te kopen. Ze waren heel tevreden hiermee en voegden onmiddellijk de daad bij het woord. De volgende dag stond de nieuwe aankoop, klaar voor gebruik, al op het kantoor.

Op de foto zie je Annick, onze voorzitster, samen met meneer Kaslovski en de boekhoudster van de vereniging.De taal

De meeste Wit-Russische kinderen leren zowel Russisch als Wit-Russisch op school.
Wil je graag wat Russisch of Wit-Russisch leren?

Hieronder vind je een document (pdf) met Russische en Wit-Russische woorden die bruikbaar kunnen zijn in het dagelijks leven. Er staan ook pictogrammen bij en je zult vernemen hoe de woorden dienen uitgesproken te worden. Deze lijst kan dus op verschillende manieren gebruikt worden.

Download de lijst (pdf/2,3 MB)