BelBel.eu

Historiek:

1995: oprichting van de vzw Helpende Handen BELgië-BELarus (BelBel) na een judo-uitwisseling in 1995 tussen West-Vlaamse en Wit-Russische jongeren. Door de confrontatie met de problematiek na de ramp in Tsjernobyl wordt er besloten om iedere zomer kinderen uit het gebied ten noorden van Tsjernobyl te laten overkomen naar België voor een gezondheidsvakantie. De eerste Tsjernobylkinderen arriveren hier in de zomer van 1996.

Humanitaire projecten:

2002: de vzw beslist om niet langer gezondheidsvakanties te organiseren voor Tsjernobylkinderen. De doelstelling wordt gewijzigd naar humanitaire hulp in het getroffen rampgebied van Tsjernobyl. Het eerste humanitair project in het dorp Divin wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met leerlingen en leerkrachten van VTI Oostende. In een weeshuis aldaar worden elektriciteits- en sanitaire werken uitgevoerd.

2006-2007: renovatiewerken en de aanleg van een speelplein in het dorpsschooltje van Volkovitch.

2008: prospectie en evaluatie ter plaatse.

2009: 8 vrijwilligers renoveren in Tolochin een weeshuis. Er wordt nieuw sanitair geplaatst en er worden elektriciteitswerken uitgevoerd.
Hieronder vind je enkele foto's van de mooie resultaten van de renovatiewerken aan het sanitair. 
2013: verdere uitvoering van het project in Tolochin, 3 Wit-Russische werklieden worden zes dagen ingezet om onze vrijwilligers bij te staan bij het realiseren van het project.

2014: administratieve stopzetting van de vzw.
Project BelBel.eu:

2015:
In het voorjaar wordt beslist dat de vzw Helpende Handen BELgië-BELarus verder als project onder de vleugels van Tsjernobylkinderen vzw wordt uitgebouwd.

BelBel.eu is de nieuwe verzamelnaam van humanitaire projecten in Wit-Rusland en West-Vlaanderen. De doelstelling is om de Tsjernobylkinderen in Wit-Rusland die niet de kans krijgen om op gezondheidsvakantie te komen ter plaatse te helpen door projecten te realiseren in scholen of in andere voorzieningen voor kinderen.

In het najaar is er prospectie-bezoek aan de school in het dorpje Zabalotche. De medewerkers in Wit-Rusland zijn zeer blij dat onze vereniging nu ook humanitaire werken zal uitvoeren in de toekomst. 2016: de werkgroep BelBel.eu kan starten aan een volgend project.
In maart reizen acht personen tijdens de paasvakantie naar Wit-Rusland. Iedereen bezoekt er zijn Wit-Russische gastfamilie. Er werd een valies met schoolgerief afgegeven aan een school in het dorpje Sercovitsie.


Een set houtbeitels werd afgegeven in de school van Zabalotche. Deze zullen gebruikt worden in de afdeling houtbewerking.


In de zomer werd het schooltje in Zabalotche getroffen door een windhoos. Er werd een stuk dakbedekking en -bekleding weggeblazen. Onze vereniging sponsorde zodat de herstellingswerken uitgevoerd konden worden.
Foto voor de werken:


Foto na de werken:


2017:
Het plaatsen van een nieuwe plankenvloer in het dorpje Zabalotche was het eerstvolgende project. De sportzaal van de plaatselijke school was onbruikbaar door de erbarmelijke staat van de vloer.


Eind augustus vertrokken enkele West-Vlamingen Naar Zabalotche om de vloer te helpen vervangen. In samenwerking met de leerkrachten en de leerlingen houtbewerking werd de oude vloer verwijderd en een nieuwe vloer geplaatst.
Om het hout voor de vloer te kunnen aankopen, werd er een 'crowdfunding' georganiseerd. Er werden 150 plankjes verkocht aan 10 euro. Op die manier kregen we 1500 euro bijeen om de 150 vierkante meter houten vloer aan te kopen.Foto bij vertrek: Luc, Hugo, Maureen, Bart, Annick en Rik.


Foto ter plaatse: Luc, Hugo en Annick.


Nastia is één van onze gastmeisjes die in juli naar België kwam. Ze gaat in Rechitsa naar de wielerschool. Via een tolk vernamen we dat de school een groot tekort had aan sportkledij.
Een sponsor die onze vereniging al vele jaren financieel steunt, zorgde voor een oplossing. Er werden ons een 25-tal korte en lange koersbroeken en evenveel koerstruien en -vesten bezorgd.
De eerste week van september werden de pakketten met sportkledij door Rik en Annick afgegeven. Schooldirectie en coaches waren uitermate tevreden.